Det blev en liten fest igår igen!

31 oktober - 2011 | 4 kommentarer

I går passade jag på att göra en insats för mina grannar som håller på med flyttbestyr. Jag bjöd dem på middag helt enkelt!

Passande nog kunde jag erbjuda flera rätter eftersom jag skulle provlaga rätterna som ska ligga i ”Monikas Matkasse” vecka 49!

Detta är en vecka full av julsmaker!

Vad sägs om följande:

Grönkålssoppa med pannstekta tortillabröd, Kanel- och honungsmarinerad fläskfilé med grönsaksröra, Små senapsburgare med ugnsrostade rotfrukter och senapssås, Revbensspjäll med ugnsråstekt potatis och lax med fänkål och saffran

Igår gav vi oss på revbensspjällen

REVBENSSPJÄLL MED UGNSRÅSTEKT POTATIS

Kryddiga och saftiga revbensspjäll är det bästa jag vet på julafton. Nej förresten jämt!  Marinera dem gärna över natten. Jag lagar potatisen i samma långgpanna.

1,7 kg tjocka revbensspjäll, styckade

Marinad

1 dl tamari eller annan soja

1 dl flytande honung

1 dl sweet chilisås

1 bit riven färsk ingefära, ca 8cm

Ugnsråstekt potatis

8-10 potatisar, ca 800 g

1/2 dl oliv- eller rapsolja

Flingsalt

Vispa ihop marinaden och häll den över köttet. Lägg in köttet tillsammans med marinaden i en eller två plastpåsar. Låt marinera i minst tre timmar eller gärna över natten.

Skär potatisen i tunna skivor och lägg dem på halva delen av en långpanna. Ringla över lite olivolja och salta. Dela revbenen och lägg spjällen i andra delen av långpannan.  Sätt in i ugn och stek på 225° i ca 45 minuter tills köttet släpper lätt från benen.

Grönkålssoppan

 

GRÖNKÅLSSOPPA MED PANNSTEKTA TORTILLABRÖD

En mustig och krämig grönkålssoppa som jag serverar med skinkostbredda, pannstekta tortillabröd. Till julminglet brukar jag servera dessa i små glas, grönkålsshots!

800 g- 1 kg färsk grönkål (eller 1/2 kg fryst hackad grönkål)

1 röd lök

50-100 g smör till stekning

1 l hönsbuljong av fond eller tärning

5 dl vispgrädde

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering

1 paket tortillabröd

1 förpackning skinkost

Repa och strimla grönkålen. Finhacka rödlöken. Fräs mjuk i smör i omgångar i en panna eller gryta utan att dettar färg. (Används fryst grönkål så fräses löken först mjuk och sedan tillsätts den frysta grönkålen)

Koka ihop buljong och grädde och häll den över grönkålen i grytan.  Låt sjuda i ca 5 minuter eller tills grönkålen är mjuk. Mixa soppan (Behövs inte om man använder den frysta hackade) och runda eventuellt av med en klick smör. Smaka av med flingsalt och nymalen peppar.

Bred skinkost på hälften av tortillabröden och lägg ihop dem två och två. Stek bröden gyllene på båda sidor. Klipp eller skär i bitar och servera till den varma soppan.

Och så hade jag lite kyckling kvar från lördagsfesten!

Och det receptet fick ni ju igår!

Och denna underbara sommardag ska jag ägna mig åt sill!

En av mina sillar ska vara med i en jultävling och nu står jag inför det svåra valet mellan Västerbottensillen och skaldjurssillen!

Hjälp!

Vilken ska jag ta?


Charlotte! Åh, vilken härlig kommentar! /Monika

monikasmat | 2011-11-01 10:54:25

Halloj! Ser underbart ut! Önskar såååå att du var min granne! Mvh Charlotte

Charlotte | 2011-11-01 08:52:23

Tina! Tack tack...kunde inte bestämma mig så jag gjorde båda:)! Får sova på saken och meddela imorgon vilken det blir.... /Monika

monikasmat | 2011-10-31 18:48:10

Gud vilken underbar MAAAT! ser hur gott ut som helst, revbenspjällen lockade helt klart. Klart du ska göra VB sillen säger jag som är från västerbotten där osten har sin tillverkning! =))

Tina | 2011-10-31 13:56:12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *