Tävla om bästa klappen före jul i år igen!

25 november - 2011 | 47 kommentarer

Nu kör vi en favorit i repris från förra året då hela 265 personer ville vinna ”Monikas jul”!

Ska vi slå det nu?

Vill du ha inspiration till baket, minglet, köttbullarna, spjällen, pastejen, sillarna, grönsakerna, godiset, resterna, de ätbara klapparna och mycket, mycket mer?

Då är detta tävlingen för dig!

I ”Monikas Jul” finns alla recept som behövs för en riktigt God Jul!

Jag lottar ut 3 signerade exemplar!

En i varje färg!

En röd, en svart, en vit!

Skriv en liten kommentar här om ett julminne.

Det kan vara vad som helst! Ditt godaste, roligaste, härligaste eller eländigaste julminne!

Eller något annat ”juligt och kuligt”!

”Gilla”  sedan gärna min facebooksida!

Tävlingen pågår fram till och med söndag klockan 24.00!

Lycka till!


Kommer ihåg att mamma och pappa berättade om mitt tjat om en radiostyrt polisbil. Jag öppnade paketet och i den låg polisbilen MEN jag gick genast ut i hallen och hämtade pappas ytterskor för att han skulle byta polisbilen! Den hade ju en sladd.....vilket den inte skulle ha....

Lena | 2013-12-14 20:59:14

Julen 1976 skulle "mannen i mitt liv" koka julskinka för första gången. Jag jobbade. Jag såg fram emot att "doppa i grytan". Kommer hem och frågar var buljongen är! - Den har jag hällt bort, sa mannen i mitt liv! Jag behövde inte säga något, han såg på mig, att jag kanske inte ville ha honom i mitt liv i fortsättningen. Besvikelsen var enorm! (vi hade inte pratat om dopp, jag utgick ifrån att han också tänkte dopp) Tack vare att mannen är handlingskraftig så ringde han runt till vänner och lyckades få "doppbuljong". Kvällen var räddad och "mannen i mitt liv" blev kvar. Han fick dessutom ansvar för för kokningen av skinkan och doppet dan före dan.

lillan | 2011-12-01 14:40:31

Annelie! Bra historia men tyvärr en dag försent.... Och tack själv! /Monika

monikasmat | 2011-11-29 21:15:42

Det är min härliga svärmor som står för historien och det var en riktigt kall jul för en 7-8 år sedan. Vi var samlade, min mans syskon med respektive hemma hos svärmor och svärfar. Då vi var många ville svärmor göra någonting enkelt men ändå mättande och lite festligt och bestämde sig för att slå till med tjälknöl till lunchen. Hon hade fått ett recept berättat för sig av en vännina och tände på idén att tjälknölen "gjorde sig själv" i ugnen under natten. På morgonen plockar hon ut en stor- degig -grå - och väldigt sladdrig klump ur ugnen. Hon ondgjorde sig över den stackars vänninan att hon kunde rekommendera något som såg så otäckt ut. Då började vi andra intressera oss för receptet och när hon kommer till gradantalet på ugnen bröt vi fullkommligt ihop av skratt - 30 grader!!!!! Hon hade helt enkelt missuppfattat hur varmt det skulle vara i ugnen och det blev till att slänga den hemska klumpen. Denna historia har fått en liten ny twist som vi använder på sommaren när det är riktigt hetta - "det är så varmt att man till och med kan göra en tjälknöl!!! Min svärmor skrattar som tur är gott åt detta och skulle nog uppskatta att en kokbok med RIKTIGA recept. Tack för dina fina recept!

Annelie | 2011-11-29 00:16:33

Min syster glömde mors hemgjorda brunkål i frysen, så vi fick åka genom hela Malmö för att hämta den och snabbtina den (detta var innan mikro-tiden!). INGEN märkte något - vare sig att vi var borta eller att den var nytinad!!

Sappe | 2011-11-28 09:39:04

Mitt värsta julminne är från 1971. Min pappa hade kommit hem från Irland där han jobbat hela hösten o vi såg framemot att fira jul.Dagen innan julafton insjuknade han i Hongkonginfluensan.Mamma o jag fick fira själva ingen vågade hit o pappa var jättedålig.Det tog flera år innan jag tyckte det var kul med jul igen.Nu är det dessutom extra kul när man har barnbarn som vill vara med o stöka i köket o det finns säkert nåt kul vi kan testa i din bok!

Carina Bengtsson | 2011-11-28 00:47:15

Har haft din bok i ägo i snart ett år nu och i år när jag skulle planera inför vår traditionella första adventfest, var det bara att ta fatt i boken och bocka av rätt efter rätt. Så i dag har 13 vuxna (och 12 barn), njutit av rosaglögg, saffranglögg, kräftstjärtröra på rågbröd, krabbkött och tortillia samt chevre med fikonmarmelad och honungsnötter, från din bok. Samt mitt egna bidrag med tjälknöl av älg på hårttunnbröd med lingonchutney. Jättetrevligt och gott med första snön lavande ned ute! Förra julen med " Monikas Jul" i min hand bad jag min svärmor en av mellandagarna, ta en välförtjänt paus från middagslagning till 12 personer. Inspirerad av dig, lagade jag en fantastisk korvgryta med rotsaker och kallsenapsås, på rester av den otroligt goda, hemlagade julkorven som var kvar. Svärmor blev så glad för att jag tog tillvara på korven och lagade denna fantastiskt goda middag. Så än en gång- tack för att du inspirerar mig gång på gång, Monika. Skulle gärna vilja ge svärmor en Monikas Jul i julklapp.

Kicki | 2011-11-27 22:44:37

Janssons frestels. Den Gillade våran räv. Hade inte plats för den i kylskåpet, så jag ställde den på altan. Och dagen efter när jag skulle ta in den var det slut. Men räven ska också ha lite julmat.

Rebecca | 2011-11-27 22:34:01

Jag är en riktig julfantast! Jag fullkomligt älskar att tillbringa många timmar i köket med bröd, kakor, tryfflar, sillar och annat sorts julstök, gärna med löjligt många tända ljus och julmusik i bakgrunden. Till idyllen hör såklart glöggen - en tradition jag inte kan vara utan. Dock upplevde jag något av ett trauma för tre år sedan när jag efter en glöggrik och trevlig kväll drabbades av desto mindre trevlig magsjuka - och tyvärr tvingades återuppleva glöggsmaken i helt fel sammanhang. Detta betingade min glöggupplevelse för två jular framöver och jag kunde inte ens känna doften utan att få kämpa mot kväljningar. Till min stora glädje verkar detta ha släppt totalt i år för idag drack jag första glöggen på tre år! Ordningen återställd med andra ord. Tack för en underbar och inspirerande blogg!

Mikaela | 2011-11-27 21:59:39

Förra året glömde jag att vattna ur sillen. Hmmm, vad är det för smak på sillen. Pikant salt på något sätt. Väldigt salt. Oj, den går visst knappt att äta. Pinsamt! Kan behövas en bra julkokbok...

Stina | 2011-11-27 21:23:30

Förra året tog vi över familjen julfirande och hade det hemma hos oss. Lätt kaosartat med en då 1,5-åring, men en riktigt rolig och härlig jul blev det. Ännu roligare och godare kan det bli om vi vinner din bok med alla julrecept så vi kan börja testa oss fram till våra egna julfavoriter! Håller tummarna för en vinst!

Carina | 2011-11-27 20:53:33

För ett antal år sedan hade mamma ansträngt sig och gjort ris a la malta (vi har ett litet julbord m ett fåtal rätter). Men när hon skulle gå ner med den i källaren för förvaring så halkade hon i trappen med den stora skålen och riset flög, det var ris i taket, på väggarna...och som tur var en hel del kvar i skålen. Mamma klarade sig lyckligtvis utan större skador. God jul och tack för en inspirerande blogg!

Emelie | 2011-11-27 20:36:23

Hihi.....glömde ju skriva mitt "julminne". Och det värsta blir i år.....Så det har inte hänt ännu...Men om jag inte vinner din julbok så blir det katastrof på vårt julbord....Och det vill du väl inte ;)...Så ja hoppas på vinst för husfridens skull....hihi!

Helena | 2011-11-27 20:02:16

Det var julen 1995 och vi bodde i Mälarhöjden. på den tiden hade inte mobilen så bra teckning och inte i Mälarhöjden. Min man brukar vara sen att köpa julklappar så även denna julen. på julaftonsmorgon åkte han in till stan för att handla, hamnade på Åhlens (där det var bra teckning på mobilen) Han jobbade på ett telecomföretag och hade bl an kunder från arabländerna. de firar inte jul som bekant. Naturligtvis ringde en kund och behövde hjälp. Snäll som min man är åkte han till jobbet och trodde det skulle vara fixat ganska snart. men det tog tid.Hemma väntade tre barn 5, 3,5 och 1 år gamla på att pappa skulle komma. Vi brukade äta lunch vid ett tiden så barnen skulle hinna se Kalle Anka.Vid fyra tiden kom den efterlängtade pappan och vi kunde äta en försenad jullunch samt öppna klapparna.Fast min man har inte lärt sig fortfarande blir julklapparna inköpta i sista minuten.

Eva Johnsson | 2011-11-27 20:00:39

Vore ju dumt och missa dina julrecept....När jag lagar i princip alla dina recept som du skriver om i din blogg...mestadels dom till helgen! Tack för en härlig blogg....Håller tummen för vinst

Helena | 2011-11-27 19:54:18

LITE OTROLIGT KAN TYCKAS, MEN DET ÄR SANT. VI SKREV 1976.... & JAG UPPVAKTADES AV SÅVÄL FADERN SOM HANS ENE SON. NÄR JULDAGSMORGONEN GLIMMADE HÖRDES KYRKLOCKORNA I FJÄRRAN & ALLA VISSTE, ATT SNART SKULLE ALLT BLI SOM VANLIGT IGEN, VILKET DET BLEV OCKSÅ.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2011-11-27 18:54:21

När jag var liten så firade vi nästan alltid jul hos min farbror som bor på landet. Vår tomte gick alltid runt grannens tomt för att komma ut på baksidan av huset, så att vi skulle kunna se när tomten kom. Det var en jul då det var mer snö än vanligt. Så vi såg tomten kämpa med låset till grinden som hade frusit fast och vi var tvugna att gå ut och hjälpa honom. Det kom in en ganska frusen tomte in i värmen.

Elin | 2011-11-27 18:37:32

1990, skulle julen firas hemma hos oss med svärföräldrarna för första gången. vid serveringen av ris á la Maltan strödde jag snabbt över ganska rikligt med vaniljsocker, förutom att det var salt... Svärfars min var obetalbar!

Anette | 2011-11-27 17:11:30

[...] Tävlar gör ni här! [...]

En riktigt skön advent! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-11-27 15:45:27

Ett av mina bästa julminnen är från julottan förra året. 1 meter snö klockan 7 på morgonen i en liten landsbygdskyrka. Hela kyrkan är upplyst av endast levade ljus. Där är det en skara trötta besökare och en tapper 10-manna kyrkokör. Efter en smöning gudstjänst stiger en äldre manlig solist fram och sjunger O Helga Natt. Det var som att transporteras in i en annan värld, så vackert var det. Helt omöjligt att hålla tårarna tillbaka. Det är ett fint julminne det.

Elin Karlsson | 2011-11-27 14:16:11

Hej! Jag vill dela med mig av ett mysigt julminne. När jag var yngre så hade jag häst i ett stall där ett par av mina bästa vänner också hade sina hästar. Vi mer eller mindre bodde där och hade matsäck med oss ibland och någon gång beställde vi pizza med hemkörning dit! Ja, nu till julminnet. Dagen före julafton pyntade vi stallet med granris, stora runda knäckebröd, morötter o äpplen och satte in en liten gran.. På julaftonsmorgon åkte vi dit tidigt, tidigt för att byta julklappar med varandra o sen spände vi för slädarna om det var snö, eller så red vi om det var barmark. Vi sjöng för fullt också när vi "tomtade" igenom byn. Bla. sjöng vi med melodi på staffan var en stalledräng: Stallet är vårt andra hem, vi tackom nu så gärna. Aldrig där vi längta hem, alltför den ljusa stjärna. Haha!Ja, roligt hade vi och uppskattat av många vi besökte. Sen åkte det fram julfrukost i stallet innan var och en av oss åkte hem till våra familjer för fortsatt julfirande.Mvh Charlotte

Charlotte | 2011-11-27 13:35:45

Ett tydligt minne i närtid var när vi precis hade fått vår son och därför skulle ha julfirandet hemma hos oss för första gången. Att inte bara åka hem till föräldrarna och äta en massa god mat utan själv tänka på vad man ska göra. Mamma blev trots det en stor hjälp, eller främst hennes bok Monicas jul. Den hjälpte mig att ordna en delikat julmiddag med fokus på sillarna. Italienska sillen blev en ny jultradition.

Henrik Brodin | 2011-11-27 13:32:29

Ett tidigt julminne är ju när jag och min syster alltid letade upp "skrubben" där alla julklappar låg och vi passade på att klämma och gissa vad vi skulle få,,alltid lika spännande;)

Gudrun | 2011-11-27 12:42:01

Ett gott minne är när jag och mina vänner alltid träffades efter midnattsmässan och drack glögg och åt pepparkakor och bara va. Skön kontrast till det andra firandet under tonårstiden.

Susannah | 2011-11-27 12:40:04

Mitt bästa julminne måste vara när jag var sex år och min mormor och morfar kom för att fira jul med familjen första gången. Mamma var inte så pigg på att fixa jul, och hade inte riktigt tiden som krävdes för att "jula till det" innan julafton, så de tidigare jularna hade varit lite ofullständiga, och framförallt utan julgran! Något som jag motsatte mig väldigt. Så efter en hel del tjat kan jag tro så sa mormor och de skulle komma och fira jul med oss. Nu är det nämligen så att min mormor är minst lika jultokig som jag, så när hon kom blev det verkligen en riktigt jul, med julgran! Mormor är helt klart bäst när det gäller att göra jul tycker jag och mina syskon!

Anna Maja | 2011-11-27 12:10:19

basta minnet ar hur min son traffade tomten forra aret och vagrade halse, tills dess tomten gav honom godis, efter det var det problem att ta pojken darifran.

Ulrica | 2011-11-27 11:13:54

Jag sjöng i kör i Domkyrkan i Uppsala. Vi skulle sjunga på midnattsmässan på julafton vilket är helt magnifikt, O helga natt med en maffig solist, fullknökat så folk står överallt i kyrkan (och den är STOR), levande ljus, en stämning som kryper under skinnet på en. Jag var sådär sugen på att åka ner för repetition men plikttrogen som man är så gör man som man lovat såklart. :-) Vi började sjunga upp och det kändes bra. Timmen blir slagen och mässan startar. Kören står på stora orgelläktaren och kan se ut över den fullsatta Domkyrkan. Organisten spelar de introducerande tonerna till O helga natt... solisten (en FANTASTISK bassångare) sjunger med ett timbre som gör att man bara skakar i hela kroppen... snart snart... snart ska kören komma in... "Folk fall nu neder..." kören gör sin insats och det blir så fantastiskt som det bara kan bli när allt klaffar. Jag hade gåshud över hela kroppen, håret på huvudet reste sig rakt upp (kändes det som i alla fall) och jag fick en sån där perfekt avslutning på julafton och kunde gå hem och lägga mig med en värme i både hjärta och själ. Ett julminne som lever kvar många år efteråt.

Camilla Skoglund | 2011-11-27 10:22:14

Jobbade som hemsamarit (som det hette då) i min ungdoms gröna dagar och var hos en farbror två gånger per dag varannan helg. På julafton kom jag dit på morgonen och gjorde frukost och diskade och gjorde i ordning allt tills han skulle ha sina barn på besök på eftermiddagen. Stora skinkgrytan stod kvar sen dagen före (den hade den ordinarie samariten använt). Rediga jag diskade den ordentligt! Och kom sen på att aj som tusan, det var nog doppespadet som jag diskade bort... Oj vad jag skämdes trots att farbrorn bedyrade att det inte gjorde nånting alls. Men eftersom vi aldrig doppade i grytan hemma så cyklade jag hemåt i racerfart och kollade med mor, som till all lycka hade vårt spad kvar. Upp på cykeln igen och tillbaka till farbrorn, där gästerna redan hade kommit.... GOD JUL!

Anna N | 2011-11-26 20:47:39

Ett av mina roligaste julminnen var för några år sedan som Jag och mamma skulle sjunga i julottan med kören på juldagen. Vi hade väl sovit 4-5 timmar natten mellan julafton och juldagen och insåg att vi hade helt glömt att öva på de sånger vi skulle sjunga. Det hela slutade med att vi kl 05 på morgonen satt och sjöng julsånger i bilen på väg till kyrkan och sedan gäspade oss igenom hela julottan...

Elisabeth | 2011-11-26 18:13:19

Hejsan! Ett julminne som varken jag eller min familj och släkt glömmer utspelar sig för ca 12 år sedan. Hela gänget sitter med glöggmuggen och myser i TV-soffan framför Kalle Anka (obligatoriskt) och i köket är allt dukat och förberett för en hejdundrande julmåltid. Då hörs en smäll och man inser att något har åkt i golvet. När vi rusar in i köket står min dåvarande hund och gluffsar i sig så mycket han bara hinner av mammas Janssons frestelse!! Han var en Flat coated Retriever och alla som känner till den rasen vet om deras besatthet av mat. Jag är själv inte så förtjust i Jansson så för mig var det inte så farligt, det blev liksom jul ändå, men för många i resten av gänget blev det traumatiskt... Nästintill varje jul är det någon som börjar prata om "julen då Hobbe åt upp ALL Jansson...". :)

Jenny Öhnander | 2011-11-26 17:05:14

förra julen glömmer jag aldrig! Kanske var det den bästa julen utan att vi då viste om det. Vårt hus blev vattenskadat och vi blev evakuerade strax före jul under stor dramatik. Alla våra saker packades ned , torkades och lagrades av en firma. Familjen fick en lägenhet att flytta till. Men vad då, vi hade inga julgrejer! allt var nedpackat. Vi frågade då vänner via facebook om vi kunde få låna så att vi fick en jul! Den värme och generoisitet vi fick uppleva var fantastisk! Vi fick låna lägenhet, julsaker, ljus och all omtanke vi fick kommer vi aldrig att glömma. Julen handlar om värme och att dela med sig. Så var det när den värsta julen blev den bästa julen! God jul på er alla!

cecilia sandberg | 2011-11-26 14:53:44

Jag vill gärna vinna din kokbok! Ett av mina numer roligaste julminnen är av min syster. Vi har alltid fått en julklapp av våra föräldrar på julaftonsmorgon. I vanliga fall är det alltid någon som mina föräldrar väljer men när jag var 5-6 år hade min 4 år äldre syster pratat om den fantastiska julklapp jag skulle få av henne. Hon hade pratat om denna fina julklapp så länge så jag valde den framför den mina föräldrar hade tänkt att ge. Spänd av förväntan inför kanske den bästa julklappen någonsin öppnade jag den... och i paketet låg det tre halvbrända stearinljus.... Detta slutade med många tårar från min sida och många skratt från min syster. Den julen var kanske den sämsta hittills. Jag försökte hämnas i ca 10 års tid med inslagna cornflakespaket, gamla sockar m.m. Och även om jag aldrig lyckades få samma reaktion av henne, så slutade jag för kanske 10 år sedan när jag gav henne tre trislotter som jag redan skrapat och som var nitlotter... Det var i alla fall så nära jag kom att lyckas.

Helena | 2011-11-26 13:52:01

För 15 år sedan. Kvällen innan julaftonen. Vi satt i soffan My Love och jag. Granen klädd. Julskinkan kokt. Förväntan i luften. Det magiska som bara en jul kan locka fram. Tio minuter innan tolvslaget så förlovade vi oss. Lovade evig kärlek. Budgetringar, inget storstilat. Men det blev vår kärlek.. Nu firar vi inte längre förlovningsdag. Vi firar vår bröllopsdag, vilket vi faktiskt gör idag ♥ Jodå. Det är fortfarande vi. Så varje kväll innan julaftonen så tänker jag på denna kväll, då vi var unga, naiva inför vad livet skulle ge oss..men att vi hitills överlevt alla hårda slag. Tron på kärleken är stark och vad den kan åstadkomma ( http://meusohana.wordpress.com/2011/11/26/du-och-jag-mot-varlden/ )

AnnSophie Forsell Öhrn | 2011-11-26 13:23:36

Lutfisk är det bästa med julen i min mening ( i matväg alltså). En gång i ungdomen var jag aupair i London hos en svensk-engelsk familj. Svenska frun och jag pratade julmat vid ett tillfälle och jag nämnde att lutfisk var det bästa med julen. I hemlighet hade hon då skickat efter lutfisk från Göteborg. Gissa vem som blev glad?! Fick min lutfisk och ett fint julminne.

annaeva | 2011-11-26 13:13:38

Jag minns en julafton för kanske 7-8 år sedan. Jag befinner mig i mina föräldrars kök. All mat är färdig, förutom potatisen som står och puttrar på spisen. Golvet har just svabbats och har knappt hunnit bli torrt, det luktar gott av mat och såpa. I kylen står det STOOOOORA fatet med ägghalvor; den vanliga varianten med räkor, dill och majonäs och den godaste varianten med löjrom, philadelphia och pepparrot. På något sätt lyckas min mamma stöta till fatet och hela härligheten åker i golvet. Katastrofen är ett faktum, eftersom ägghalvorna är den stora favoriten för samtliga familjemedlemmar. Det är en kvart innan folket dyker upp. Mamma börjar storgråta. För mig kickar autopiloten in: Inom loppet av 30 sekunder har jag tryckt ner mamma på en köksstol, serverat en kopp kaffe, satt nya ägg på kokning på spisen och tagit fram en ny burk löjrom ur frysen. När det väl är gjort kunde jag lugna ner mig, tar fram en bunke och skapar upp alla äggen. Kramar mamma och förklarar för henne att "Det här är ju toppen. Golvet är nystädat och vi kommer att få världens bästa juldagsfrukost!" Tillslut skrattar vi båda två sådär hysteriskt som man bara kan göra när man skrattar åt saker som är FEL :-) Det blev ägghalvor på julbordet ändå. Inte lika vackra som de ursprungliga, och med räkor i saltlake istället för frysta och handskalade. Men vi skrattar fortfarande åt detta ibland. Om jag vinner så skulle min mamma få boken

Erica AKA Tomtens Dotter | 2011-11-26 12:21:41

[...] gör ni här! OAS_AD('k2a2'); CheckAd('k2a2_s5y48hrj645tj21efs'); OAS_AD('k2a3'); [...]

Ska ni glöggmingla i helgen? | Monika Ahlbergs Mat | 2011-11-26 12:07:00

Ha, ha Michael! /Monika

monikasmat | 2011-11-26 11:43:18

Bästa julen = sämsta för en . Vi var hos min moster och våran dotter var då 6 år. Hon var inne i en period när allt smakade " Skit" . Så janssons frestelsen tyckte hon inte om, inte sillen heller. Köttbullarna var gjorda på älgfärs och smakade inte gott. Prinskorven hemskare än hemskast. Potatisen var ännu värre. Så de slutade med en tallrik filmjölk . Men nu har det gått 14 år och nu står hon som kock och lagar allt de som smakade " Skit " Att få ge henne en av dina böcker vore jätte kul.

Michael | 2011-11-26 10:17:48

Min värsta jul var för ett par år sedan, vaknade på julafton och knät hade svulnat till det dubbla och jag kunde inte gå fick sitta på en stol för att laga hela julbordet och det gick till slut, men när jag åkte till akuten dagen efter säger den yngre läkaren att det är en vanlig inflamation som kan inträffa när man blir äldre, vadå äldre 35 år.........

Julstugan | 2011-11-26 05:19:00

Ett minne som sitter väldigt starkt i mitt minne är när jag var 8 och min syster 6. Vi bodde hos pappa efter våra föräldrars skilsmässa 1 år tidigare och skulle fira med honom och hade fått många paket som låg under granen och frestade oss. Vi bönade och bad om att få öppna ett paket som var speciellt spännande och pappa ville väl vara lite extra snäll och låta oss öppna det. Det slutade inte förrän vi hade öppnat ALLA paketen dagen innan julafton. Stackars pappa fast vi var ju glada förstås!

Anki | 2011-11-25 17:48:49

För 10 år sedan bodde jag på ett så kallat campo i Anderna, Argentina, 5 timmars ritt från närmsta by. Maten var minst sagt annorlunda mot hemma. Till jul längtade jag efter allt hemma och bestämde mig för att göra köttbullar. Det enda köttet som fanns att tillgå var get, och jag fick tillåtelse att slakta en get för att sedan handmala getfärs. På julafton fick jag även möjlighet att låna en satellittelefon för att ringa hem. När jag ringde mamma för första gången på månader berättade jag såklart om min slaktade get som låg väntade på mig. Då grät mamma och ropade "kom hem", innan pappa tog över luren. Köttbullarna blev supergoda och alla argentinarna var mycket nöjda! Mamma var dock mest nöjd när jag kom hem till Sverige igen!

Ninni | 2011-11-25 16:08:04

En annorlunda jul som jag minns är när jag var tio eller elva år. Jag fick ett par efterlängtade ridstövlar i svart gummi i julklapp. Jag var överlycklig. På kvällen åkte vi till Hässelby strands T-bana och mötte min faster Eva som jobbade som tunnelbaneförare. Vi hade med oss skinksmörgåsar och lite gott till henne eftersom hon jobbade på julafton. Jag och mina två systrar fick åka längst fram med henne några hållplatser till Vällingby där pappa hämtade oss. Jag känner än lyckokänslan när jag stod där i förarhyttens mörker och gled fram i vinternatten – i mina fina, nya, blanka ridstövlar!

Karin | 2011-11-25 15:57:36

Elin Maria! Såklart du får vara med och tävla ändå! Det är ju bara härligt om man samtidigt gillar min sida! /Monika

monikasmat | 2011-11-25 14:21:27

Oj vad jag skulle vilja vinna din bok! Det julminne som etsat sig fast mest är senast vi firade jul i stugan i Finland. Vi hade under många år firat jul där, riktig gammaldags när tomten kom med släde o lykta, brasa i kaminen och hela släkten i köket!! Med alla finska och svenska julrätter inkluderat halländsk långkål. Men senast vi var där över jul hade kylskåpet gått sönder när vi kom, in till stan och köpa nytt. Det måste stå i 12 timmar innan det fick kopplas in, när 11 timmar hade gått gick strömmen...dagen före julafton och kom tillbaka på annandagen! Julskinkan fick jag göra på annandagen. Inget rinnande vatten över jul, ingen spis enbart en platta på vedkaminen. Mycket levande ljus, kortspel och sällskapsspel och matlagning på svärmors vedspis. Snöstorm och utedass. Den julen glömmer vi aldrig...

Liselotte Huldin | 2011-11-25 12:53:02

Jobbat många jular eftersom jag jobbar i vården, men en av de bästa jularna (på jobbet) hade jag nog på SSH - Stockholms Sjukhem. Där vi hade jul lunch för de boende och deras anhöriga. Personalen ja de som ville fick ta med sig olika maträtter. Jag hade havrekex och Finsk morotslåda med mig som blev väldig uppskattad.

Matias Zakrisson | 2011-11-25 12:44:45

Vilken inspirerande blogg du har och vad roligt med en tävlig! Perfekt till jul!:) Ett härligt julminne är från tiden när jag var väldigt liten. Jag och mina syskon väntade förväntans fullt på tomten. Pappa uppmanade oss att klä på oss och gå ut på gården och kika. Kändes som om vi var ute timmar och spanade, när vi tills slut hörde en bjärlande klocka och ljus som kom emot oss. Det var tomten, på en hästsläde som kom emot oss! Barnhjärtat slog ett par extra varv kan jag lova och bråttom fick vi att springa in och göra oss redo inför klappöppning! Jag fick min efterlängtade blunddocka och dessutom en dockvagn. Minns ännu lyckokänslan.

Giggi | 2011-11-25 12:37:38

BLIR JAG UTESTÄNGD FRÅN TÄVLINGEN, NÄR JAG INTE " FB:R " ?? KAN NÅGON, SOM KAN ? SÄNDA ETT GILLA FRÅN MIG ? GÅR DET ATT SÄNDA MINNEN ÄNDÅ-----KANSKE ?????? NU SKA JAG KÄNNA IN : NEJLIKA, KARDEMUMMA & TITTA PÅ SAFFRAN. SEN VET MAN ALDRIG..........NU KOM JAG PÅ EN GREJ ? !! VAD SÄGS OM EN " SENIOR- NISCH " ? JAG, SOM BARA KAN LITE GRANN, & " DJÄRVHETEN = YTTERST BEGRÄNSAD ?? DÄR PLATSAR MINA MINNEN. SE DÄR ??.....SMS / = SENIOR-MINISENIORSKA. JA, JA..

ELIN MARIA SUNDBERG | 2011-11-25 12:16:46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *