Det Thailändska köket!

9 januari - 2012 | 12 kommentarer

Efter ett par dagar hemma och åter på jobbet och i färd med att skapa nya recept kom jag på att jag inte berättat ordentligt om min dag på kockskolan Time for Lime  på Klong Dao Beach, Ko Lanta.

Det var otroligt lärorikt och väl genomfört av vår ”fröken”!

Om ni någonsin får möjlighet att göra något liknande ska ni absolut göra det!

Vi fick lära oss att det är en hel vetenskap om hur man skär grönsakerna som ska användas i matlagningen.

På snedden, rakt över, vilken storlek, en del ska krossas först osv.

Det hela går ut på att man ska se vilka som är menade att äta upp och vilka som endast hamnat i grytan för att ge smak. Med detta fick jag en helt ny syn på hur Thailändarna förhåller sig till sina råvaror. De har en otrolig respekt för vad de använder i sina grytor.

Före:

Och efter!

 

 

Skurna av mig på ”rätt sätt”!

Jag blev så inspirerad att jag köpte med mig kniven hem!

Det är också mycket viktigt hur maten ser ut!

Sällan har jag hört någon annan än mig själv tala så länge och så mycket om hur viktigt det är att det ser gott ut!

Intressant är också att det även ska se vackert ut innan man börjar laga sin mat!

Också hur man ska förbereda ingredienserna innan man sätter på plattan!

Thailändsk mat är ju otroligt lätt- och snabblagad mat. Därför är det viktigt att förbereda ingredienserna och lägga upp alla ingredienser som ska användas i högar och i rätt ordning. Vi vispade också ihop smaksättarna i en liten skål före plattan sattes på.

Recepten var välskrivna och vi fick bra tips om hur vi ska hitta ingredienserna hemma. Vi fick också lära oss att det inte går att ersätta galangalrot med ingefära vilket nästan är ett vedertaget tips i våra länder.

Att det går bra att frysa en hel del ingredienser och att stjälken på koriander är mildare än bladen.

Att limejuice adrig får koka då blir rätten bäsk och att fisksåsen ska vara klar och se ut som cognac!

Lustigt nog, så var den mat jag lagade på kursen den allra bästa och godaste Thaimaten jag åt under hela resan!

Inte så konstigt kanske eftersom vi också fick veta att många restauranger i Thailand nu ändrar sin matlagning efter hur de tror att vi vill ha det!

Min Phad Naam Prik Pow

Min Tom Yam Goong och Chu Chi Pla!

 

Och det här är den godaste röda currysåsen jag ätit!

Åter till frikadellerna!

Ha en bra måndag!


Kicki! Finns det en kurs där ska du absolut gå! Det är alltid kul att ta del av nya kulturer, mat och annat! Galangalrot får du leta efter färsk i grönsaksdisken och i thai/asiatiska butiker....Och det heter vad jag förstår galangal! Lycka till! /Monika

monikasmat | 2012-01-10 19:54:25

Matlagningskurs på semestern låter kanon! Kanske jag skulle leta upp en kurs i stället för att åka skidor i Italien på sportlovet. Tror det blir svårt att hitta galangalrot här uppe där jag bor. Men ska jag leta i grönsaksdisken eller torkad bland kryddorna? Vet du det thailändska namnet för det om jag skulle fråga en Thaidam?

Kicki | 2012-01-10 19:01:36

Hannele! Kul och tack! Mabayidao heter den! L! Åh, det var mer än jag visste! Tack för tipset! /monika

monikasmat | 2012-01-10 11:21:58

Vinter programmen kan man lyssna till på sr.se hemsida. Det är jätte bra

L | 2012-01-10 09:45:56

Hej Monika, Följer med glädje din blogg! Använder samma modell av thai-kniv till nästan allt nuförtiden men har inte sett ett sådant vackert exemplar. Vad heter tillverkaren?

Hannele | 2012-01-09 21:24:43

Marianne! Jag kan absolut se det framför mig! /Monika

monikasmat | 2012-01-09 21:09:57

Vilka härliga matbilder från matlagningskursen! Jag var på matlagningskurs i Bangkok på Blue Elephant hotel för några år sedan och det var helt fantastiskt! Så roligt och så gott!

Marianne | 2012-01-09 17:48:24

Annaeva! :)! Gunilla! Ha, ha! Du är för härlig! Samma temperatur möjligen kan det behövas ett par minuter till i ugnen om det är "trångt" på fatet! Lycka till! Erika! Jamen då vet du! L! Åh, tusen tack! Men har du/ni hört det först nu? /Monika

monikasmat | 2012-01-09 17:44:29

Åh, vad gott med kryddstarkmat ! Ditt vinter program är förresten det bästa vi lyssnat till ! Och ba musik

L | 2012-01-09 16:42:30

Det ser fantastiskt ut! Bra att köpa kniven. Redskapen är viktiga. Jag har en äkta japansk kockkniv när jag gör sushi. Utan den . ingen sushi!

Erika | 2012-01-09 16:00:05

Så fantastiskt gott det ser ut! Thaimat i all ära, men jag är helt såld på Monikas Jul och har nu tänkt att göra Lax med saffran och fänkål och dubbla satsen. Hur lång tid krävs det i ugnen då och ska temperaturen vara densamma?

Gunilla | 2012-01-09 14:23:56

Ser onekligen tilltagande ut för ögat!

annaeva | 2012-01-09 14:03:36

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *