Lammfärs, lammfärs, lammfärsbullar, lammfärsbollar!

14 mars - 2012 | 2 kommentarer

Jag gillar verkligen lammfärs!

Lammfärs är så tacksamt att krydda upp med exotiska smaker! Dessutom är lammfärs en lättarbetad färs och den passar lika bra till burgare som till bullar som till bollar!

Igår gjorde jag mina stora, härliga lammfärsbollar!

Jag kallar dem bollar för de är och ska vara större än köttbullar!

Jag smaksatte med kanel, spiskummin, paprikapulver och cayennepeppar. Lätt dem puttra i en lättagad och god tomatsås, mums! Serverade sedan med den vackra pärlcous-cousen och krönte till sist anrättningen med rivet citronskal, inspirerad av häromdagens härliga citronpasta!

Det här är ju ett recept som definitivt kommer i min bok men kan inte hålla mig från att ge er det redan nu. Och är det så att jag redan lagt ut dessa godingar en annan gång så gör det inget för de tål att upprepas!

ORIENTALISKA LAMMFÄRSBOLLAR MED PÄRLCOUSCOUS

Härliga lammfärsbollar med spännande kryddor i god tomatsås.

500 g lammfärs

1 ägg, kan uteslutas

Flingsalt

1–2 tsk kanel

1–2 tsk mald spiskummin

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk cayennepeppar

Smör eller olja till pannan

1 förpackning passerade tomater (500 g)

2 dl vatten

1 1/2 msk kalv- eller kycklingfond

1/2 tsk strösocker eller råsocker

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING

3 dl pärlcouscous

1 buljongtärning till koket

1 kruka persilja

1 tsk rivet citronskal

1 kruka plocksallad

Koka couscousen enligt anvisning på paketet, men med en buljongtärning i vattnet.

Blanda ihop färs, ägg och kryddor till en slät smet. Forma ca 12 bollar.

Hetta upp en panna med smör eller olja och stek bollarna gyllene runtom.

Tillsätt de passerade tomaterna, vattnet, fond och låt koka upp. Sänk värmen och låt småputtra under lock i ca 10 minuter. Smaka av med socker, salt och lite peppar.

Finhacka persiljan och rör ner den i couscousen tillsammans med rivet citronskal.

Skölj och arrangera salladen på ett vackert fat.

Servera de orientaliska lammfärsbullarna med couscousen och salladen.


Caroline! Om jag skulle skriva: "så serverar jag den med Moughrabie" skulle jag få tusen frågor om vad det är. På paketet som jag brukar köpa står det Pärl och sedan under Moughrabie. Och själv tycker jag att pärl cous-cous är ett så vackert namn som jag vill bruka men visst kan jag här på bloggen tala om att den egentligen heter Moughrabie. /Monika

monikasmat | 2012-03-14 23:08:09

Snälla Monika sluta att kalla den för pärlcouscous. Den har ett namn o det är Moughrabie. Lär istället svenska folket det korrekta namnet på denna produkt från Mellanöstern. Mvh Caroline

Caroline | 2012-03-14 22:56:01

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *