Tarte Tatin, världens godaste äppelkaka!

20 augusti - 2012 | 4 kommentarer

Antar att ni inte kan få nog på tips till ”vad göra med alla äpplen” så här i äppeltider!

Prova min Tarte Tatin!

En tarte tatin är en mycket god äppelkaka som jag lagar ”upp och ner” i en stekpanna. Jag vänder den dock rätt före jag serverar den!

TARTE TATIN

En tarte tatin är en ”uppochnervänd” äppelkaka. Jag brukar dock vända den ”rätt” innan jag serverar den. En klick grädde eller vaniljglass till är aldrig fel!

2 plattor smördeg

FYLLNING

100 g osaltat smör

2 1 /2 dl strösocker

6 äpplen

TILL SERVERING;

Vaniljglass eller grädde

Kavla ut smördegen till en platta.

Skala, kärna ur och halvera äpplena. (De kan också klyftas och läggas tätt om de är stora.)

Lägg smöret i skivor och sockret ovanpå i en stekpanna som har ett skaft som tål att ställas in i ugnen. Lägg äppelhalvorna ovanpå sockret med den runda sidan neråt i pannan. Lägg smördegen över äpplena i stekpannan. Knip in degen efter stekpannans form. Låt vila svalt i ca 15 minuter.

Sätt ugnen på 200°.

Hetta upp en platta. Sätt stekpannan på plattan som ska vara riktigt varm i ca 15 minuter tills smöret och sockret ”bubblar” och har fått en guldgul färg. Lyft då och då vid kanten med en liten kniv.

Sätt in pannan i ugnen. Grädda i 10-15 minuter tills kakan fått fin färg.

Ta ur pannan ur ugnen. Observera att skaftet är mycket varmt! Vänd upp kakan på ett fat och låt den ”glida” tillbaka ner i stekpannan. Servera den varm med lite glass eller grädde.


Lycka till Gotlandsbaren! /monika

monikasmat | 2012-08-21 16:55:15

Det där låter otroligt gott. Det ska jag testa då jag även ska göra Pain au Chocolat. Då ska jag ju iaf kaval smördeg och då kan jag ju kavla lite extra och göra en Tarte Tatin.

Gotlandsbagaren | 2012-08-21 15:14:10

LenaPe! Du tänker rätt! En Tarte Tatin smakar bäst frasig och nybakad! Men självklart går den att värma i nödfall! Vad trevligt det låter! Lycka till! /monika

monikasmat | 2012-08-20 15:48:10

Älskar Tarte Tatin! Ska ha kalas nu i helgen & kom på att den kanske skulle vara ett alt som kaka till kaffet efter maten...men eftersom jag kommer att befinna mig ute på en ö med minimalt kök måste jag förbereda mat osv dagen före hemma...antar att Tarte Tatin inte riktigt gör sig så bra då??? När jag gjort den tidigare har vi alltid ätit den ljummen. Kan i och för sig värma den i vedspis på plats...kan det vara något eller ska jag tänka helt om kanske... /LenaPe

LenaPe | 2012-08-20 11:39:00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *