Tack vackra Gunnebo Slott och underbara Marstrand!

10 september - 2013 | 4 kommentarer

Kära vänner, jag har haft en fantastisk helg!

I lördags besökte jag Jordens mat på vackra Gunnebo slott. I ett fantastiskt väder lagade Gunnebos egen kock Patrik och jag en hel del läckerheter av sådant som odlats på Gunnebo!

Vi hittade på allt eftersom och efter vad vi hade för ingredienser att tillgå. Nedan kommer några av rätterna.

Först ut blev en supergod zucchinicarpaccio med fint strimlar fänkål, fänkålsdill och min ljumma svartvinbärsdressing!

Skiva zucchini tunt. Fräs lätt i smör eller olja. Bred ut på ett fat. Finstrimla fänkål och fänkålsdill, strö över. Värm 1 dl vit balsamvinäger med 3 dl olivolja. Obs får inte koka! Tillsätt bären och smaka av med salt. Häll över och servera!

Perfekt rätt på buffébordet, som tillbehör till allt eller varför inte byta ut de svarta vinbären mot lingon och servera på julbordet?!

Därefter blev det en liten soppa på grönkål och svartkål.

Grovhacka kålen och fräs mjuk i smör, rejäl klick! tillsammans med en bit strimlad purjolök och utan att kålen tar färg. Späd med vatten så att det täcker. Tillsätt buljong eller salta och peppra rejält. Mixa soppan slät, späd med vispgrädde och smaka av med salt och peppar.

I soppan la vi en liten klick ostkräm som vi gjorde på yoghurt och riven fantastiskt god ost från Almnäs bruk!

Sen var det dags för en liten råraka tricolore. Vi gjorde den på morötter i 3 olika färger. Blå, gul och orange!

Riv rötterna, stek i rejält med smör. Smaksätt med vitlök och salt! Hacka ner persilja i yoghurt och servera en klick till, supergott!

Finalen blev min oumbärliga basilikasås!

Och så här glada var publiken av all god mat!

Därefter begav jag mig till Marstrand som bjöd på ett strålande väder och matfestivalen Matstrand!

Tillsammans med Michael Stensjö från Bergs konditori höll jag ett anförande på Societetshuset. Vi berättade hur man får in vaniljkrämen i vaniljbullarna, hur man knyter ihop blåbärs- och pistaschbullarna, hur man gör wienerbröd med mera med mera!

Sen var det dags för ett efterlängtat dopp!

Dagen efter dukades det upp högar med vår bok ”Bergs konditori” på det gröna bordet utanför Bergs. Då var det dags för boksignering!

Lämnade Marstrand igår och det kändes som att jag var ensam på ön efter morgondoppet!

Vilken underbar helg! Tänk att man kan ha det så kul på jobbet, Tack som sagt!


Erika! Ja, det var verkligen en supertrevlig helg! Och igår bakade vi nöttopparna med mandelmassa ur Bergsboken på Thielska. Jisses! så goda de blev! Anna J! Ja visst är det mysigt med matmarknader! Men bokmässan är one of a kind! Maud! Ha en underbar resa! Ät, bada och njut! /Monika

monikasmat | 2013-09-11 09:32:33

Så härligt kreativt att laga av de råvaror ni har. Själv gör jag efter recept och köper hem efter det. Du ser ut att ha haft en fantastisk helg och så fick du bada också. Jag hoppas jag får det nu också för nu åker jag till Italien. Det ska bli underbart! Och jag ska inte laga mat på hela tiden. Maud

Maud | 2013-09-10 21:47:21

Åh vilken fin helg du haft. Det är så trevligt att gå på matmarknader od. Jag brukar upptäcka så mycket gott då och som dessutom är närproducerat. Snart är det dags för matmässan Smaka på Värmland som går av stapeln sista helgen i september, men jag måste tyvärr välja eftersom bokmässan i Gbg är samma helg och det är ju också väldigt kul. Får se vad jag vad jag väljer av två goda ting. :-)

Anna J | 2013-09-10 19:27:34

Jag borde inte gå in här och se vad jag missade för då gör det mer ont. Men jag kunde inte låta bli... Bergs konditori är en klassiker - såväl boken som konditoriet!

Erika | 2013-09-10 12:49:46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *