Lax med dillstuvad potatis, syltkyss och instagram!

2 maj - 2014 | 5 kommentarer

Kära vänner!

Idag blev det en annorlunda dag! Jag föll till sist för påtryckningarna! Nu kan ni följa mig på instagram. @monikaahlberg och jag blir jätteglad om ni hänger på!

Annorlunda blev också den mest populära lunchen idag på Thielska Galleriet! Den varmrökta laxen fick konkurrens av den kallrökta. Men jag tror att det var tillbehöret som lockade mest- den dillstuvade potatisen!

Lax med dillstuvad potatis

Dessutom bakade vi och serverade nybakade syltkyssar

Syltkyss

Och pionerna som tillsammans med riddarsporren har varit en fröjd för ögat på kakbordet hela veckan med sin starka cerisa färg är fortfarande vackra men idag hade de förändrats till mer persikofärgade.

pion och riddarsporre

Är det inte helt fantastiskt vad blommor kan ”ställa till med”?

LAX MED DILLSTUVAD POTATIS

En vårskön rätt som uppskattas av de flesta, särskilt barnen! Idag hade jag fin färskpotatis men om ni inte får tag på det går det bra med så kallad delikatesspotatis som är liten till storleken och med tunt skal, därför varken skalar jag eller delar jag den.

Ca 500 g – 600 g färskrökt  lax i tunna skivor

800 g färsk potatis eller delikatesspotatis

2 msk smör

3 msk vetemjöl

Ca 4-5 dl mjölk

Flingsalt och nymalen svartpeppar

1 knippe dill

TILL SERVERING

1 citron i klyftor

Sallad eller en bunt sparris + en klick smör

Koka potatisen men inte för mjuk så att den ”mosas” i såsen.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa ner mjölken lite i taget, vispa hela tiden så att såsen inte får klumpar. Låt småkoka under fortsatt vispning i några minuter.

Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Klipp till sist ner rejält med dill.

Blanda såsen med potatisarna.

Skär bort den nedre delen på sparrisarna och koka dem i lättsaltat vatten i ca 4-5 minuter. Häll av och rör ner en klick smör.

Servera den dillstuvade potatisen med lax, sallad eller sparris och en klyfta citron.

 


Underbart Gunilla! Tack!Och välkommen! Monika

Monika Ahlberg | 2014-05-10 10:30:21

Idag har jag haft kärt besök av min rara väninna Lena. En mycket fin present fick jag av henne - din fina Kokbok Vardagsmat! Så goda recept och härliga bilder. Jag blev så glad och tack för din hälsning! Nu är det lördag hela veckan hos mig. Ser nu jag fram emot din nästa bok med goda kakrecept. Hälsningar Gunilla PS Lena med make, hade en jättefin eftermiddag på Thielska och njöt av gott kaffe med bröd. De återkommer snart och då tillsammans med mig.

Gunilla | 2014-05-05 19:31:44

Härligt Lena A och Maud! Och Maud, det är inte jag som är duktig. Det var Milana en flicka som börjat jobba i cafét som insisterade och fixade. Hon har 22 000 följare:)! /monika

Monika Ahlberg | 2014-05-03 17:36:39

Även jag hänger med men på instagram heter jag lenaannemaj inte Lena A.Ha en fin helg. Kram

Lena A | 2014-05-03 12:59:12

Såklart jag hänger med! Vad duktig du är. Kram

Maud | 2014-05-02 18:45:39

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *