Moules Frites!

3 april - 2016 | 5 kommentarer

Blåmusslor är en underbar gåva från havet.

Så miljövänliga, näringsrika och nyttiga! De kan gratineras, kokas, grillas med mera med mera. Viktigast att komma ihåg är att de smakar allra bäst i månader som innehåller r! (Likt all västerhavsfisk och skaldjur)

Igår gjorde vi klassikern Moules Frites.

Moules Frites, Monika Ahlberg

Moules Frites är vinkokta musslor, som också kallas Moules Marinières, (fiskarhustruns musslor) men som serveras med pommes frites istället för bröd.

Så himla gott!

Börja med att tvätta musslorna. Enklast görs det i vasken. Släng alla musslor som inte sluter sig när de berörs. Skär bort eventuellt ”skägg” med en vass kniv.

Blåmusslor. Monika Ahlberg

Fräs sedan smör en rejäl klick smör (75 g) med 4 fint hackade schalottenlökar och 2 fint hackade vitlöksklyftor.

Tillsätt musslorna och 2 dl vitt torrt vin.

Moules. Monika Ahlberg

Lägg på ett lock och låt stormkoka i 3-4 minuter tills alla musslor öppnat sig.

Lägg upp musslorna på ett fat.

Tillsätt 3 dl vispgrädde till spadet och koka, reducera ner. Späd med eventuellt mer grädde eller vatten. Smaka av med svartpeppar.

Häll spadet över musslorna och servera med pommes frites! Yummy Yummy!


Kära Lage! Det var längesedan! Glad ändå att du tittar in:)! Och tusen tack för att du delger enkelt recept på potatis, pommes! Härligt! Jag vill inspirera och förenkla så att alla kan äta gott och bra utan problem! /Monika

Monika Ahlberg | 2016-04-18 19:16:20

Men - är det färdigköpta, djupfrysta frites till musslorna- gjorda på potatismos, eller? Det syns på de räfflade kanterna. Inte gott och inte äkta. Själv gör jag alltid riktiga frites - ur-enkelt. Skiva fingerbitar av god potatis. Förkoka lätt och lägg i olivoljesmord ugnsform. Fritesoset slipper man ju då. Rör om några gånger så potatisen blir gyllenbrynt runt om. Sätt på grillen de sista minuterna så blir det knaprigt och krasigt. Fast, här i Frankrike använder vi också ofta ankfett- det blir allra bäst tycker jag

Lage | 2016-04-18 17:09:34

Gûlay! Ja, det är också gott! Och jag är nästan säker på att det heter detsamma, med eller utan grädde1 Det viktiga är ju smöret, schalottenlöken, vitlöken och det vita vinet! /Monika

Monika Ahlberg | 2016-04-04 17:52:57

Musslor ska det ju vara så klart :)

Gülay | 2016-04-03 19:33:39

Miussllor är det godaste jag vet. Fast jag föredrar utan grädde och vill doppa bröd i härliga skyn. Utan grädde heter det kanske något annat-:)

Gülay | 2016-04-03 19:32:47

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *